Kopējais lapas skatījumu skaits

ceturtdiena, 2010. gada 28. janvāris

Alternatīva industriālajai cūkkopībai.

Vajadzētu saprast, ka noķert un apdzīt dāņus lētas cūkgaļas ražošanā mums neizdosies. Tāpēc jāpievēršas alternatīvu, Latvijas lauku videi piemērotāku nozaru, atīstīšanai.

Ideja labākai dzīvošanai.

Lai saglabātu Latvijas valstiskumu un padarītu to lepošanās vērtu, nepieciešams lielāku budžeta daļu veltīt izglītībai un zinātnei. Nepieciešams pie Latvijas universitātes vai Lausaimniecības akadēmijas dibināt Tautsaimniecības fakultāti, kurā sagatavotu īpaši erudītus jauniešus – nākotnes līderus ar ļoti plašu zināšanu apvārsni.

trešdiena, 2010. gada 27. janvāris

Cūku mēris un SAERIMNER

Lietuvas Panevēžas apriņķa prokurori sākuši pirmstiesas izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kāpēc dāņu firmai "Saerimner" piederošā cūku fermā pie Krekenavas izplatījies šai Eiropas daļai neraksturīgs cūku mēra vīruss, vēsta Lietuvas ziņu portāls "balsas.lt".

Publikācija NRA

Cūku kari Kurzemē iet plašumā
Imants VĪKSNE, Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai (NRA)
16.01.2010

Par pieredzi Aizputes novadā

(Fragments) Aizputes novada dome atstājusi spēkā iepriekš Lažas pagasta noteikto paplašināšanās aizliegumu kompānijai Nygaard International (NI). Tomēr dāņu cūku audzētāji negrasās atkāpties no attīstības iecerēm un sev izdevīgu taisnību meklēs tiesā.

Nelielā Lažas miesta karš ar dāņu cūkrūpniekiem ilgst jau vairākus gadus.

Ietekmes uz vidi sertifikāta cena

Man projekts šķiet pieļaujams tad, ja, pirmkārt, top tiešām neatkarīgs, valstiski atbildīgs, objektīvs projekta ietekmes uz vidi novērtējums, kurā izslēgtas ar celulozes rūpnīcas bīdīšanu, dāņu cūku kūtīm vai vēl citiem objektiem saistītās spekulācijas, kad ietekme uz vidi izrādās pat pērkams lielums. Šim novērtējumam nav jāapkalpo ekonomistu, uzņēmēju vai vides sargātāju pašmērķi, bet, ņemot vērā projekta apjomu, faktiski jādefinē tautas dzīves telpas (vides) kvalitāte kā labklājības nosacījums un veicinātājs.

( žurnālists V. Avotiņš)

No Vācijas publikācijām...

1) No cūku lielfermām uz augsnae ik gadu nonāk līdz kilogramam antibiotiku gadā. 

2) Uz katru jaunu darbavietu lielfermā tiek zaudētas ap desmit darbavietām citās nozarēs.

3) Simtiem tūkstošu mazo zemnieku pēdējos 20 gados izspiesti no tirgus, lielo cūkkopības koncernu dēļ.

4) Vācijā cūkkopībā nodarbināto skaits  ik gadus krītas par 6,7% gadā.

5) Haslēbenes mazpilsētā pēc ASV koncerna cūkaudzētāju kompleksa uzbūvēšanas no 1000 iedzīvotājiem palikuši 564.

http://www.tierlobby.de/rubriken/Tiergarten/huftiere/schweine/schweine05hausschwein2.htm

1. Veselības riski

Šķidrie mēsli no cūku fermām satur ap 300 dažādu smirdīgu vielu, no kuŗām pazīstamākās ir sērūdeņradis un amonjaks. H2S jau vidēji lielās koncentrācijās izsauc elpošanas ceļu patoloģiju (pie 100 – 400 daļiņām uz miljonu gaisā), bet lielā koncentrācijā ir nāvējošs.

otrdiena, 2010. gada 26. janvāris

Kāpēc mums nevajag cūku lielfermu

Dānijā tiek atbalstīta cūkaudzēšanas biznesa pārcelšana uz jaunajām Eiropas dalībvalstīm ne tikai lētākas zemes un darbaspēka dēļ. Mēs, iedziļinoties visiem pieejamā informācijā un apmeklējot Lietuvu, saskatām šajā procesā vairākus bīstamus aspektus.

Laikrakstā Kurzemnieks

Cūkkūts cēlējus sagaida ar mēslu burku
Saturday, 16 January 2010
Ceturtdien vakarpusē Gudenieku pagastmājas zāle bija ļaužu pārpilna – ļaudis pulcējās, lai noklausītos dāņu uzņēmuma SIA Latagro prezentāciju par ieceri Adzēs būvēt cūkkopības kompleksu.

Trešais piegājiens