Kopējais lapas skatījumu skaits

trešdiena, 2010. gada 27. janvāris

Cūku mēris un SAERIMNER

Lietuvas Panevēžas apriņķa prokurori sākuši pirmstiesas izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kāpēc dāņu firmai "Saerimner" piederošā cūku fermā pie Krekenavas izplatījies šai Eiropas daļai neraksturīgs cūku mēra vīruss, vēsta Lietuvas ziņu portāls "balsas.lt".




"Visticamāk, ka cūku mēra vīrusu varēja pārnest cilvēks. Mēs pārbaudām arī šajās dienās nomedīto mežacūku asinis, jo arī tās varētu pārnēsāt šo slimību, bet pagaidām neviena inficēta mežacūka nav atklāta," laikrakstam "Lietuvos žinios" norādījis Valsts Pārtikas un veterinārijas dienesta Panevēžas apriņķa nodaļas priekšnieks Valdemārs Kontauts. Viņš pastāstījis, ka šāda tipa slimība, kāda konstatēta minētajā cūku novietnē, šogad atklāta Izraēlā.

Kā atgādina portāls, par cūku mēri minētajā novietnē, kur audzētas 445 cūkas, sabiedrība uzzināja 10.jūlijā. Domājams, ka dāņu kapitāla firma šo faktu mēģinājusi slēpt. Pēc Kontauta teiktā, zināms, ka mēris sugas cūkām Krekenavā uzbrucis jau pašā vasaras sākumā - 4.jūnijā. "Visvairāk cūku nobeidzās 22.jūnijā, bet Valsts pārtikas un veterinārijas dienestam par slimību tika paziņots tikai pēc Jāņiem, 25.jūnijā," sacījis Kontauts. Viņš uzsvēris, ka cūkas noteikti nav nobeigušās no akūtas slimības formas. Dzīvniekus mēģināts ārstēt, taču nesekmīgi.

Kontauts uzsvēris, ka visa slimo cūku gaļa ir iznīcināta, ferma dezinficēta un tajā izsludināta triju nedēļu karantīna. Izmeklēts arī prāvs skaits cūku apkārtnes iedzīvotāju saimniecībās un konstatēts, ka tās ar cūku mēri nav inficējušās. "Ceram, ka perēklis ir likvidēts," viņš piebildis.

Tomēr cilvēkus joprojām māc bailes. "Daži jauc cūku mēri ar cūku gripu un baidās, ka arī viņi varētu aplipt ar mēra vīrusu, tāpēc gribu uzsvērt, ka cūku mēris nav bīstams nedz cilvēkiem, nedz suņiem, nedz kādiem citiem mājdzīvniekiem. Nekas nenotiktu arī tiem, kuri būtu ieēduši inficēto cūku vai mežacūku gaļu - ja nu vienīgi pārņemtu nelabums, to uzzinot," sacījis Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta Panevēžas apriņķa nodaļas priekšnieks.

Tomēr Krekenavas apkaimes iedzīvotāju ikdienu slimības uzliesmojums skāris visai jūtami. Ne tikai lielo fermu darbiniekiem, bet arī visiem tuvējās apkaimes zemniekiem, kas audzē kaut pa vienai cūkai, ieteikts šai laikā pēc iespējas mazāk iegriezties pie kaimiņiem, lai neizplatītu vīrusu, ja tas gadījumā vēl kaut kur patvēries. Cūku audzētāji arī aicināti pēc dzīvnieku barošanas ne vien rūpīgi nomazgāt rokas, bet arī pašiem tūdaļ pārģērbties, jo pagaidām higiēnas prasību ievērošana ir vienīgais ceļš, kā pasargāties no cūku mēra izplatības.
(Leta)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru